Rólunk

Óvodánk 1998 óta működik félnapos nyitva tartással és évközi szünetekkel. Egy csoportban 25 vegyes életkorú gyermeket nevelünk két óvónővel. Az érzelmi kötődés kialakulásának érdekében mindig a két óvónő van a gyerekekkel.

Így nevelünk

Nevelésünk fő elvei: mindig az adott gyermekcsoporthoz, az egyes gyermekekhez alkalmazkodunk, igazodva egyéni fejlettségükhöz. A szoros felnőtt-gyermek együttélésben utánozható (felnőtt) mintát kapnak a gyerekek, tudva azt, hogy amit lát a kisgyermek a felnőttől, azt csinálja, és amit hall, azt mondja. Az óvónők tiszteletben tartják és elfogadják a gyermekek különböző fejlődési-fejlettségi állapotát, nem akarunk “azonos szintű” állapotot kialakítani a gyerekekben. Éppen ezért elkerülünk mindenfajta iskolás jellegű tanítást és magyarázatot. Ebben az együttélésben minden kisgyermek személyre szabottan megkapja azt, amire szüksége van az egészséges testi-lelki-szellemi fejlődéséhez, egyéni kiteljesedéséhez, önmaga megvalósításához.

nev

Legfőbb szempontunk, hogy a barátságos, derűs, családias légkörben a kisgyermek kisgyermek maradjon, tapasztalásait a játékon keresztül szerezze meg. Az óvodáskor másik legfontosabb szempontja a mese. Ezen keresztül adjuk meg azt az érzelmi biztonságot, amely elengedhetetlen az iskolába kerüléshez, fontos a szociális érettség kialakulásához.

A pontos napi, heti és éves ritmus az évszakok változásához igazodik. A gyerekek csakis természetes formákkal, színekkel és anyagokkal találkoznak, a gyermeki fantázia megőrzése és fejlődése érdekében. Az egészséges életmódot a gabona-étkezésen keresztül valósítjuk meg: naponta kétszer esznek a gyerekek az óvodában, reggelire gabona ételt, ebédre kétfogásos meleg ételt kapnak.

Szülői közreműködés

Az óvoda fenntartásának anyagi hátterét a Zuglói Waldorf-Pedagógiai Alapítvány a szülők támogatása és állami támogatás révén biztosítja. A fenntartás igényli a szülők aktív közreműködését, kétkezi munkáját is. Részvételük a kert gondozása, az ünnepekre való felkészülés, a takarítás során segít abban, hogy az óvoda a gyermekek számára igazán otthonos, meghitt környezetet nyújtson.


Az óvodai felvételt csoportos beszélgetés és a kisgyermek megismerése előzi meg, ahol az érdeklődő szülők feltehetik a döntésüket megelőző kérdéseiket. Ennek időpontjai a főoldalon megtekinthetőek. További információt kaphatnak személyesen az óvodában, vagy telefonon reggel 7 és 8 óra között, valamint délután 13:40-től a +36 1 221 9011 telefonszámon.